Take a fresh look at your lifestyle.

CASTELELE DE AUR ALE MUREȘULUI

88

Sângeorgiu de Mureș este cunoscut până departe datorită  apelor sărate de aici, despre care acum se știe că au cea mai mare concentraţie de iod din Transilvania. Cele câteva „fântâni sărate” de demult se întind acum pe 13 hectare, într-un centru balnear şi de wellness de patru stele. La doar câțiva pași este Castelul Máriaffi, una dintre cele mai frumoase dovezi de dăinuire trainică a castelelor din județul Mureș. Deținut de familia Máriaffi până în anul 1945, castelul a fost apoi naționalizat și făcut loc de creștere a porcilor. După retrocedarea către moștenitori, el a fost cumpărat de Consiliul Local și a primit strălucire, ba chiar o nouă viață, prin evenimentele culturale organizate aici.

Castelul Máriaffi din Sângeorgiu de Mureș, un exemplu perfect de restaurare responsabilă

Parcul din jurul castelului se află pe dealul Sângeorgiului și, mai demult, avea rolul de a apăra frumosul edificiu. Acum, în chip simbolic, aici străjuiește un stejar de peste 720 de ani.

Mândria Gorneştiului este castelul de aici, considerat a fi o capodoperă a barocului din Transilvania și numit de mulți „bijuteria din Mureş”. Castelul, a cărui construcție a fost începută de contele Teleki László și încheiată după aproape 100 de ani, se înalță într-un superb parc dendrologic, între  castani, frasini, salcâmi, stejari şi nuci. Aici au ajuns și statuile, confecționate la Viena, ce îi întruchipează pe Venus, Bacchus sau Neptun, într-un stil nemaintâlnit în toată Transilvania.

Castelul Teleki din Gornești este cunoscut ca „bijuteria Mureșului”

În Teleac, sat al Gorneștiului, s-a născut cardinalul Alexandru Todea, care a fost 13 ani încarcerat de comuniști la Sighet, după ce a primit o condamnare la muncă silnică pe viață. Din timpul vizitei Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea  în România a rămas în amintirea întregii lumi emoționantul sărut pe fruntea Cardinalului.

Poarta casei din Teleac, în care s-a născut Cardinalul Alexandru Todea

La Gornești am găsit desertul meselor de duminică din satele ungurești, devenit atât apreciat, încât a fost preluat în meniurile multor restaurante cu stele Michelin din toată Europa: SOMLÓI GALUSKA.

Castelul din Dumbrăvioara era cunoscut ca unul dintre cele mai fastuoase locuri de trăit ale aristocraților transilvăneni, motiv pentru care zidurile sale au găzduit nume mari ale acelor timpuri care veneau la vânătoare  în Munții Gurghiului. Se zice că aici au ajuns Eduard al VII-lea – Regele Regatului Unit, Ferdinand – Țarul celui de-al treilea Imperiu Bulgar sau Rudolf – Arhiduce de Austria și prinț moștenitor al Austriei, Ungariei și Boemiei. Castelul, început de cancelarul Transilvaniei – contele Teleki Sámuel – a fost continuat de strănepotul său, Teleki Sámuel (Samu), cel rămas în istorie ca explorator al Africii.

Castelul Teleki din Dumbrăvioara, unul dintre cele mai fastuoase așezăminte ale aristocraților transilvăneni

Capela din cimitirul vechi, situat pe dealul Dumbrăvioarei, este acum loc de odihnă pentru telekieni și punct de pelerinaj pentru cei ce le țin amintirea vie. Cu toate acestea trăite și simțite, în Ernei puteți gusta ceea ce n-are cum să vă scape în Ardeal: VARGABÉLES.

VARGABÉLES

Glodeniul are și el un castel, despre care se spune că ar fi fost cea mai frumoasă construcție transilvăneană în stil empire. Are o curte frumoasă și un parc mare, așa cum erau domeniile de pe lângă Budapesta. Blazonul lui tronează peste sat, chiar dacă acum castelul  a devenit loc de îngrijire pentru oameni în nevoie. În centrul Glodeniului, găsim și parcul cu cele 20 de statui ale principilor aleşi ai Transilvaniei. Ne gândeam, în fine, și la o rețetă mult așteptată. Iată că la Glodeni am găsit-o și vă arătăm cu bucurie cum se face aici GULYÁSLEVES.

GULYÁSLEVES

În Sânpaul, Haller Gábor a ridicat un semeț castel, după chipul edificiului din Gödöllő, cel mai mare palat baroc din Ungaria. Se spune că aici a trăit un grof care l-ar fi bătut crunt și nedrept pe un slujitor, pentru a da o pildă celor ce mai îndrăzneau să fure de la castel. Pasămite groful nu știa că nevasta omului era vrăjitoare! Ea l-ar fi blestemat pe Haller şi întreg avutul lui, inclusiv castelul din Sânpaul, care a fost distrus de mai multe ori și este astăzi o ruină.

Castelul Haller din Sânpaul, bântuit de blestemul unei vrăjitoare

În Ungheni găsim Mănăstirea Recea, botezată printre trăitorii de pe-aici ,,Mireasa de piatră”. Ca să aibă înfățișarea de azi, la mănăstire au au fost aduși meșteri buni tocmai de la Veneția și ei au arătat cum trebuie puse pe pereți miliardele de piese de mozaic. Așa s-a născut singura biserică din Europa – și cea mai mare – lucrată integral în mozaic.

Biserica Mănăstirii Recea, din Ungheni, singura din Europa – și cea mai mare – lucrată integral în mozaic

Curteniul Sântanei esteștiut drept satul unde „nici o casă nu e fără flori”. Oameni din toată țara vin aici să-și cumpere flori și răsaduri. E locul unde puteți gusta o mâncare ce numai prin Ardeal poate fi găsită , și care are origini ungurești. Este ceva între zeamă și tocăniță, abundă în mărar și e numai bună de pus pe masa oaspeților de departe: LUCSKOS KÁPOSZTA.

LUCSKOS KÁPOSZTA

Aflat pe partea stângă a drumului ce pleacă de la Tîrgu Mureș spre Sighișoara, Castelul Tholdalagi din Corunca era înconjurat, în vremurile sale de renume, de o grădină mare, de 120 de iugări. Frumosul edificiu avea pe atunci și una dintre cele mai bine dotate biblioteci din Ardeal, ale cărei piese au ajuns în fondul Bibliotecii Teleki din Tîrgu Mureş. Castelul din Corunca este trist acum și aflat într-o părăsire din care îl trezesc uneori alte și alte planuri de restaurare.

Sâncraiu de Mureș este cunoscut printre pescari și printre iubitorii de aer curat, pentru că aici se văd nuferi și lebede pe luciul frumos al apei. De aceea, oamenii de prin Mureș știu că dacă vine vorba de mâncare în Sâncrai, pește ne așteaptă! Și n-o să vă pară rău dacă încercați un CRAP PE PAT DE LEGUME LA CUPTOR.

CRAP PE PAT DE LEGUME LA CUPTOR

Marosszentgyörgy messze ismert a sós vízeiről, amelyekről ma köztudott, hogy erdélyszerte ezekben a legmagasabb a jódkoncentráció. A régi néhány „sókút” most 13 hektáron terül el, egy négycsillagos gyógy- és wellnessközpontban. Mindössze néhány lépésre található a Máriaffi-kastély, amely a Maros megyei kastélyok tartós fennmaradásának egyik legszebb bizonyítéka. A kastély 1945-ig a Máriaffi család tulajdonában volt, majd államosították, és disznóneveldévé alakították. Miután az örökösök visszakapták, a Helyi Tanács megvásárolta, és ragyogást, akár új életet kapott az itt szervezett kulturális rendezvényeken keresztül. A kastély körüli park a szentgyörgyi dombon található, és a múltban a gyönyörű épület védelme volt a szerepe. Most, jelképesen, egy 720 évnél idősebb tölgyfa őrzi a helyet.

Gernyeszeg büszkesége az itt található kastély, amelyet az erdélyi barokk remekművének tartanak, és sokan „Maros ékkövének” nevezik. A kastély, amelynek építését gróf Teleki László kezdte és majdnem 100 év után fejeződött be, egy gyönyörű dendrológiai parkban emelkedik, gesztenye, kőris, akác, tölgy és dió között. Ide érkeztek a Bécsben készült szobrok, amelyek Vénuszt, Bacchust vagy Neptunust testesítik meg, egy Erdélyben ismeretlen stílusban. Marostelekben, Gernyeszeghez tartozó faluban született Alexandru Todea bíboros, akit a kommunisták 13 évre Szigetben börtönbe vetettek, majd életfogytiglani börtönbüntetést kapott. II. János Pál pápa romániai látogatása során a bíboros homlokára megható csókot lehet, a jelenet az egész világ emlékezetében maradt. Gernyeszegen találtuk meg a magyar falvakra jellemző vasárnapi desszertet, amely annyira felértékelődött, hogy európaszerte számos Michelin-csillagos étterem menüjébe vezették be: a SOMLÓI GALUSKA.

A Sáromberk-i kastélyt az erdélyi arisztokraták egyik legcsodálatosabb lakóhelyének ismerték, ezért falai között az akkori idők hires emberei fordultak meg, akik a Görgényi Havasokba vadászni jártak. Állítólag VII. Edward – az Egyesült Királyság királya, Ferdinánd – a harmadik Bolgár Birodalom cárja vagy Rudolf – Ausztria főhercege és Ausztria, Magyarország és Csehország koronahercege is a kastély vendégei voltak. A kastély építését Erdély kancellárja – gróf Teleki Sámuel – kezdte el, majd dédunokája, Teleki Sámuel (Samu) folytatta, aki Afrika felfedezőjeként lett ismert. A  sáromberki hegyen található régi temető kápolnája ma a telekiek pihenőhelye és zarándokhely azok számára, akik emléküket életben tartják. Mindezek után pedig, Ernyében megkóstolhatja azt, amit Erdélyben nem szabad elkerülni: a VARGABÉLEST.

Marossárpatakon is van kastély, amely állítólag a legszebb, birodalmi stílusban épült erdélyi épület volt. Gyönyörű udvara és nagy parkja van, akárcsak a Budapest melletti kúriák. Címere uralkodik a falu felett, még akkor is, ha most a vár a rászorulók gondozási helyévé vált. Marossárpatak központjában helyezkedik el az a park, mely Erdély 20 választott fejedelmének szobrával diszített. Végre egy régóta várt recepten gondolkodtunk. Itt találtuk meg Sárpatakon, és örömmel mutatjuk meg, hogyan készül itt a GULYÁSLEVES.

Szentpálon Haller Gábor magasztos várat épített, a gödöllői épület formája szerint, mely Magyarország legnagyobb barokk palotája. Azt mondják, hogy itt élt egy gróf, aki állítólag kegyetlenül és igazságtalanul megvert egy szolgát, hogy példát adjon azoknak, akik lopni mertek a várból. A gróf nem tudta, hogy a férfi felesége boszorkány! Ez állítólag megátkozta Hallert és minden vagyonát, beleértve a szentpáli kastélyt is, amelyet többször elpusztítottak, és ma már csak rom.

Nyárádtőn találjuk meg a Recea-kolostort, melyet az itt lakók „Kőmenyasszony”-nak kereszteltek. A mai kinézetel érdekében Velencéből jó mesterembereket hoztak a kolostorba, akik megmutatták, hogyan kell több milliárd mozaikdarabot elhelyezni a falakon. Így született meg Európa egyetlen temploma – és a legnagyobb -, amely teljes egészében mozaikból készült.

Marosszentanna az a falu, ahol „nincs ház virág nélkül”. Az ország minden tájáról érkeznek ide emberek virágot és palántát vásárolni. Ez az a hely, ahol olyan ételt kóstolhat meg, amely csak Erdélyben található, és magyar eredetű. Leves és mártás között helyezkedik el, bővelkedik kaporban, és ideális az idegen vendégek megkínálására: a LUCSKOS KÁPOSZTA.

A Marosvásárhely és Segesvár között vezető út bal oldalán elhelyezkedő koronkai Tholdalagi -kastélyt a híres időkben egy 120 holdas nagy kert vett körül. A gyönyörű épületnek az akkori Erdély egyik legjobban felszerelt könyvtára volt, a könyvek a marosvásárhelyi Teleki Könyvtárba kerültek. A koronkai kastély most szomorú és elhagyatott képet nyújt, amelyből néha szóbajövő helyreállítási tervek élesztik fel.

Marosszentkirály ismert a halászok és a friss levegőt kedvelők körében, mert itt, a víz gyönyörű csillogásán, tavirózsákat és hattyúkat lehet látni. Ezért a Maros menti emberek tudják, hogy ha szentkirályi ételekről van szó, akkor az csakis hal lehet! És nem fogják megbánni, ha kipróbálják a LERBEN PÁROLT ZÖLDSÉGÁGYON KÉSZÜLT PONTYOT. 

Sângeorgiu de Mureș is widely known for its salted waters, nowadays known as having the greatest iodine concentration in Transylvania. Its „salted fountains” traced back from old times now unwrap along 13 hectares, in a balneal and wellness centre decorated with four stars. Only a few steps away one can find the Máriaffi Castle, one of the most beautiful evidences of enduring perpetuation of the castles located in Mureș County. Owed by the Máriaffi family until 1945, the castle was subsequently nationalised and transformed into a space destined to raising swine. Following its retrocession to its inheritors, the castle was bought by the Local Council and was brought to light and even awarded a new life through the cultural events which were organised here. The park surrounding the castle is localised on the Sângeorgiu hill and had the previous role of defending the beautiful edifice. An oak more than 720 years old currently keeps watch over the nearby surroundings in a symbolic twist.

The pride of Gorneşti is believed to be the Castle located here, rendered as a masterpiece of the Transylvanian baroque and named by many as „Mureş’s jewellery”. The castle, whose construction was started by count Teleki László and finished after almost 100 years, rises in a superb dendrology park, between chestnuts, ash trees, acacia, oaks and nut trees. It was here where the statues made in Vienna and representing Venus, Bacchus or Neptun, constructed in a style unique for the entire Transylvania were placed. Teleac, a village in Gornești, is the place where cardinal Alexandru Todea was born, who was imprisoned during 13 years by the communists in Sighet, after receiving a condemnation for life-long forced labour. During his visit in Romania, His Sanctity, Pope Paul the Second famously gave him the emotional kiss on the forehead, a memory treasured by everyone ever since. It was here, in Gornești, where we found the desert of Sunday meals typical for Hungarian villages, which gathered so much recognition that it was taken over in the menus of several Michelin restaurants from the entire Europe: SOMLÓI GALUSKA.

The Castle in Dumbrăvioara was known as being one of the most sumptuous places for living of the Transylvanian aristocrats, a reason for which its walls hosted great names from those times, who would come to hunt in Gurghiului Mountains. It is said that here is where Eduard the 7th – the King of the United Kingdom, Ferdinant – the Tsar of the 3rd Bulgarian Empire or Rudolf – the Archduke of Austria and Austria, Hungary and Bohemia’s inheriting price arrived. The castle, whose construction was started by the Chancellor of Transylvania – count Teleki Sámuel – was further on built by his great-grandson, Teleki Sámuel (Samu), knowing in history as an explorer of Africa. The chapel from the old cemetery, located on the hill of Dumbrăvioara, is currently a place for rest to the Teleki people and a pilgrimage point for those preserving their memory alive. Given all these feelings and sensations, one can taste in Ernei a dish which cannot be missed in Ardeal: VARGABÉLES.

Glodeni is also the home of a castle, said to be the most beautiful Transylvanian building in an Empire style. It has a beautiful backyard and a big park, in a similar manner to the domains located nearby Budapest. Its blazon reigns over the village, in spite of the fact that the castle has nowadays become a place for attending needy people. The central area of Glodeni is also the home of the park with the 20 statues of the chosen prices of Transylvania. Lastly, one thinks of a long-expected recipe. Here it comes and we gladly show you how the local GULYÁSLEVES is made.

In Sânpaul, Haller Gábor built a lofty castle resembling the appearance of the edifice in Gödöllő, the largest Baroque palace in Hungary. It is said that a Hungarian count lived here and that he beat a servant in an atrocious and unjust manner, in order to teach a lesson to those who would dare to steal from the castle. Apparently, the Hungarian count was not aware of the fact that the servant’s wife was a witch! They say she put a spell on Haller and on his entire fortune, including the castle in Sânpaul, which was destroyed on several occasions and is nowadays a ruin.

In Ungheni one can find the Recea Monastery, baptised among the people living here as the „Store Bride”. In order to have the sight one knows today, several skilled handymen were brought to the monastery precisely from Venice and they mastered the art of combining the milliards of mosaic pieces on the walls. This is how the only – and largest – church in Europe fully built in mosaic was born.

The Curteni village in Sântana is known as the place where „every house has a flower”. People from all over the country come here to buy flowers and seedlings. This is the place where you can have a taste of a dish which can only be found in Ardeal, of Hungarian ancestry. It is a merge between a gravy and a stew, it is abundant in dill and ready to be served on the table of foreign visitors: LUCSKOS KÁPOSZTA.

Localised on the left side of the road departing from Tîrgu Mureș towards Sighișoara, the Tholdalagi Castle in Corunca was surrounded, during its years of fame, by a large garden of 120 yokes. The beautiful edifice also had back then one of the most well-endowed libraries in Ardeal, whose samples currently reside in the corpus of the Teleki Library in Tîrgu Mureş. The Castle in Corunca is nowadays sad and in a degradation condition sometimes awakened by other restoration plans.

Sâncraiu de Mureș is famous among fishers and lovers of clean air, as it is here where one can see water lilies and swans on the beautiful gloss of the water. This is why people in Mureș know that if one talks about food in Sâncrai, fish will be served! You will not regret it, should you try a CARP ON A BED OF VEGETABLES IN AN OVEN.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult