Take a fresh look at your lifestyle.

TÂRGU MUREȘUL – ROL FUNDAMENTAL ÎN ISTORIA GASTRONOMIEI

49

Doctorand al Președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, Lukács József a demonstrat că prima carte de bucate de pe teritoriul României a fost scrisă de o târgumureșeancă, în Cetatea Medievală

Lukács József este, probabil, cel mai reprezentativ specialist în istoria gastronomiei din Transilvania. El este istoricul şi scriitorul care a demonstrat, cu argumente științifice, că târgumureșeanca Sofia Tofeus, fiica episcopului reformat Mihály Tofeus și soția preotului József Felfalusi, care a slujit în Biserica reformată din Cetatea Târgu Mureșului, este autoarea primei cărți de bucate publicată pe teritoriul actual al României. Prin tipărirea, în 1693 a lucrării acesteia de către tipograful clujean Misztótfalusi Kis, Sofia Tofeus este, astfel, prima femeie din Transilvania și totodată prima de pe teritoriul actual al Românei căreia i s-a publicat o carte. Tot de la Lukács József aflăm că prima rețetă de pâine dospită publicată pe teritoriul de azi al țării noastre a apărut tot la Târgu Mureș și se află în Cartea de bucate de la Biblioteca Teleki, copiată în anul 1772, tot după manuscrisul Sofiei Tofeus, chiar dacă rețeta de pâine cu țaic (plămădeală) nu apare în varianta primei autoare.

Bursier post-doctoral al Academiei Române în cadrul proiectului MINERVA, Lukács József a obținut Diploma de Doctor în istorie cu distincţia Summa cum laude, la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, avându-l conducător de doctorat pe Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, actualul Președinte al Academiei Române, Rector pe atunci al Universităţii Babeş-Bolyai.

Lukács József a urmat și stagii de cercetare I și II la Budapesta, în cadrul unui acord între Universitatea Babeş-Bolyai şi Eötvös József Tudományegyetem (ELTE), avându-o ca profesor tutor pe conf. univ. dr. Horn Ildikó.

A urmat studii universitare de masterat la aceeași facultate de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind anterior Licenţiat în arte la Facultatea de Litere a UBB.

Are o experiență universitară importantă, fiind cadru didactic asociat la Masteratul de Filosofie antică şi medievală și la Masteratul Patrimoniu și Turism cultural, ale Facultății de Istorie şi Filosofie a Universității Babeş-Bolyai, dar și cadru didactic asociat la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, Facultatea de Farmacie, Specializarea Nutriţie şi Dietetică.

Este îndrumător al cursului de calificare în meseria de ghid de turism, organizat sub egida Asociaţiei Naţionale a Ghizilor din Turism, al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, printre cursurile predate fiind Patrimoniul turistic al României, Patrimoniul natural şi antropic și Ghidaj în turism.

Lukács József a fost documentarist și apoi muzeograf IA la Universitatea Babeş-Bolyai, Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar, Muzeul de Istorie al UBB, redactor, administrator, vicepreședinte și secretar general de redacție la revista “Apostrof” a Uniunii Scriitorilor din România, Președinte al Societății Carpatine Ardeleane (SCA) – Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) și anterior redactor al revistei Erdélyi Gyopár editată de SCA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult