Take a fresh look at your lifestyle.

O ZI ÎN TÂRGU MUREȘ. LANDMARKS – TRASEU DE VIZITARE

123

Mulți oameni spun că Târgu Mureșul este cel mai frumos oraș al Transilvaniei, cu un patrimoniu de cultură și civilizație reprezentativ pentru spiritualitatea europeană. Nu întâmplător, în Târgu Mureș există, doar în centrul orașului, nu mai puțin de 14 biserici, pe o suprafață de circa 1.000 de metri pătrați. Târgu Mureșul este singurul oraș din România unde proporția a două comunități etnice, este aproape egală. De aceea, i se mai spune și orașul celor două majorități. Asta face ca Târgu Mureșul să fie aproape unic în Europa Centrală și de Sud–Est.

Palatul Culturii și Palatul Administrației

Arhitecții budapestani Marcell Komor și Dezső Jakab au proiectat cele două clădiri care definesc identitatea orașului Târgu Mureș. Este vorba de Palatul Administrației, care are un turn înalt de 60 de metri, ce se vede din orice punct al orașului și de Palatul Culturii. Acestea sunt două dintre capodoperele architecturii Art Nouveau din Europa-Centrală. Despre Palatul Culturii se spune că este opera de artă totală, un sanctuar al culturii, care conferă orașului Târgu Mureș o personalitate unică.

Orga din Sala Mare a Palatului Culturii

Orga din sala mare de concerte a Palatului Culturii din Târgu Mureș este una dintre cele mai mari din țară și singura din România cu un sistem de funcţionare electro-magneto-pneumatic. De aceea, aici se pot interpreta toate stilurile muzicale. În 1913, orga de la Târgu Mureş era considerată unul dintre cele mai bune instrumente de acest fel din Centrul şi Sud-Estul Europei. Orga se află pe scena unde au concertat mari muzicieni ai lumii, printre care George Enescu și Bartók Béla.

Vitraliile din Sala Oglinzilor a Palatului Culturii

Schițele vitraliilor din Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureș au reprezentat Europa la expoziţia de artă decorativă de la San Francisco, din 1914. Acestea au fost realizate în atelierul lui Róth Miksa în 1913. Cele 12 vitralii reprezintă scene din viața cotidiană transilvăneană, detalii din arhitectura tradițională secuiască, legende secuiești și balade populare maghiare.

Sinagoga Status Quo Ante

Prima atestare a evreilor în Târgu Mureș datează din 1682, iar în 1740, comunitatea de evrei din oraș era a doua cea mai numeroasă din  Transilvania. Construită în anii 1899-1900, în stil eclectic, Sinagoga Status Quo Ante din Târgu Mureș este amintită ca cea mai frumoasă Sinagogă din Transilvania. Sinagoga târgumureşeană, una din cele mai importante piese ale moştenirii arhitecturale evreieşti din România, este declarată monument istoric. În 1944, 7.500 de evrei din Târgu Mureş şi din împrejurimi au fost deportaţi la Auschwitz și la Birkenau, iar 5.900 dintre ei nu s-au mai întors acasă. Astăzi, în Târgu Mureș trăiesc mai puțin de 200 de evrei.

Cocoșul de Aur – Palatul Bürger

Se spune că la Târgu Mureș a fost arsă pe rug ultima vrăjitoare din Europa, Barbara Farkas. Ea fost condamnată pentru că știa dinainte sexul copiilor și găsea leacuri miraculoase. În locul unde ar fi avut loc execuția din 1752 se află acum “Cocoșul de Aur”, una dintre cele mai frumoase clădiri din Transilvania, în stil Neobaroc cu elemente Secession. Cunoscută iniţial drept Palatul Bürger, clădirea  a fost construită în 1880 de către cunoscutul fabricant de bere Bürger Albert.

Ceasul Floral

Ceasul floral din centru este unul dintre simbolurile urbane ale Târgu Mureșului și a fost construit, în anii ’60, de unul dintre marii ceasornicari ai orașului, maestrul Tamás Jenő. Ceasul funcționa pe bază mecanică și avea un releu de timp, niște arcuri, o pârghie care acționa limbile ceasului și o cutie de lemn. Acum, mecanismul Ceasului floral este de origine elvețiană și are coordonare automată, prin sistem GPS.

Turnul Franciscanilor

Turnul baroc al Franciscanilor este tot ce a rămas din Biserica demolată ce se afla în piața centrală a orașului. Sub turn se află un cavou al călugărilor, dar sunt și legende care povestesc că tot sub fosta biserică există tuneluri secrete, care ar face legătura cu mai multe zone ale orașului. La Târgu Mureș a existat o fântână cântătoare, operă a inventatorului Bodor Péter. Mecanismul era pus în mișcare de curgerea apei iar muzica se auzea în toate satele de lângă Târgu Mureș. Se spune că Bodor Péter a inventat și un aparat care falsifica bancnote, iar când a fost prins a cerut, ca ultimă dorință, să-și vadă fântâna. Atunci ar fi luat o piesă din mecanism și ea n-a mai funcționat niciodată. Pe Insula Margit din Budapesta se găsește o copie a fântânii, iar o machetă în miniatură se află în Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, locul de naștere al lui Bodor Péter.

Catedrala Mare Ortodoxă „Înălțarea Domnului”

În timp ce Catedrala Mică, din centrul Târgu Mureșului este o copie în miniatură a Catedralei San Pietro din Vatican, Catedrala Mare Ortodoxă din Târgu Mureș are cea mai mare suprafață de pictură interioară pe care o găsim într-o biserică din România. La un moment dat, aceasta era cea mai mare biserică din țară. Culorile dominante sunt roșu, galben și albastru, acesta fiind și primul monument architectural realizat în Târgu Mureș după Marea Unire din 1918.

Biserica Romano – Catolică „Sfântul Ioan Botezătorul” (interior)

Biserica Romano-Catolică este una dintre cele mai reprezentative din Transilvania pentru stilul baroc. Lucrările au început în 1728 și se spune că are cel mai  frumos amvon din țară, sculptat în lemn, pictat şi aurit. Acesta este ornamentat cu statuile de lemn ale evangheliştilor Marcu, Matei, Ioan și Luca. Principalul tablou al altarului este Botezul Domnului. Planul realizat pentru această biserică a devenit un model pentru construcția multor biserici catolice din Transilvania.

Cetatea Medievală

Cetatea din Târgu Mureș poartă semnătura lui Borsos Tamás, judele oraşului, cel care a a primit dreptul a o construi puțin după anul 1600. Locuitorii au ajutat la ridicarea zidurilor și, de aceea, cinci din cele șapte bastioane ale Cetății poartă numele breslelor care le-au construit. Zidurile, groase de peste 1 metru, au fost construite din cărămidă, în care au fost lăsate guri de tragere pentru arme și tunuri ușoare, care apărau orașul.

Se pare că Schola Particula, care a funcționat pe locul Mănăstirii Franciscane din Cetate, a fost prima școală de pe teritoriul actual al României, care a avut o bibliotecă. Acest reper, precum și evoluția în timp a învățământului din Târgu Mureș i-a adus renumele de“oraș al școlilor”.Tradiția de laSchola Particula este continuată de Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, unde au absolvit, printre alții, cel care a dat numele liceului și fiul său, marele matematician Bolyai János, dar și Gheorghe Șincai și Petru Maior.

Mănăstirea Franciscană din Târgu Mureș a fost considerată, o lungă perioadă de timp, cea mai mare și mai importantă din Transilvania. Urmele Mănăstirii și chiar fântâna de atunci sunt încă vizibile. Acum, aici se află Biserica Reformată, care este cel mai important monument medieval din Târgu Mureş și singurul păstrat de la începutul secolului al XV-lea. În Biserica din Cetate s-au ținut 37 de Diete ale Transilvaniei și tot aici au ajuns regele Ludovic cel Mare, Iancu de Hunedoara și principele Ioan Sigismund. În Biserica Reformată din Cetate a fost încoronat principele Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea.

Casa Călăului

Tot în Târgu Mureș se află și “Casa Călăului” construită de judecătorul Tolnai János, care se pare că a fost numită așa din cauza severității sentințelor date de cel care a ridicat-o. Unii mai spun că numele vine din traducerea greșită a profesiei de judecător, în cea de călău. O altă legendă arată că această casă a fost locuită chiar de niște călăi, iar o a treia povestire vorbește că pe aici se plimba fantoma unui tânăr ucis într-un duel.

Biblioteca Teleki – Bolyai

Înființată în anul 1802, Teleki Téka este prima bibliotecă publică de pe actualul teritoriu al României  și a fost întemeiată de contele Teleki Sámuel, cancelar al Transilvaniei. El a adus la Târgu Mureș, din toată Europa, cele mai importante cărți apărute în Europa de la înfiinţarea tiparului. În prezent, Biblioteca Teleki este una dintre cele mai frumoase și importante biblioteci din Europa Centrală și de Est și singura din Transilvania care funcționează ca obiectiv turistic.  Cel mai vechi manuscris din fondul Bibliotecii Teleki este Codicele Koncz de o însemnătate majoră pentru cultura maghiară, fiind al şaselea monument al limbii maghiare din lume. La Biblioteca Teleki se află și prima traducere integrală în limba română a Bibliei, precum și o copie a Declarației de Independență a Statelor Unite, tipărită în anul 1819, în Philadelphia.

Casa Kendeffy

În Casa Kendeffy a avut sediul Tabula Regia, care a fost cel mai înalt for de judecată din Transilvania. Casa a fost ridicată de văduva contelui Kendeffy Elek, contesa Bethlen Kristina și a fost folosită ca reședință de iarnă. După ce Împărăteasa Maria Tereza a mutat instanța supremă de la Mediaş la Târgu Mureş, clădirea a fost cumpărată și devenit sediul celei mai înalte instanțe a Transilvaniei. La Tabula Regia și-au făcut practica juridică, printre alții, Aranka György, Kővári László, Avram Iancu sau Alexandru Papiu Ilarian. Acesta a ajuns ulterior ministru al justiţiei în Guvernul de la Bucureşti.

Grădina Zoologică

La Târgu Mureș se află cea mai mare și mai frumoasă Grădină Zoologică din România. Dacă la început avea 600 de metri pătrați și numai 10 animale, Grădina Zoologică din Târgu Mureș se întinde acum pe 44 de hectare și găzduiește peste 800 de animale din mai mult de 150 de specii, de pe toate continentele. La această Grădină Zoologică din România se află singurii elefanți din țară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult