Take a fresh look at your lifestyle.

SALATĂ DE GĂINĂ/CARNE DE PORC CU SOSUL OASPETELUI/ PLĂCINTE CU PRUNE

17

APERITIV: SALATĂ DE GĂINĂ

După ce ai curățat găina de pene, trage pe frigare și frige-o frumos. În timp ce se frige, fierbe câteva ouă, aruncă-le în apă rece și curăță-le de coajă. Când s-a prăjit, scoate găina de pe frigare, tai-o frumos în bucăți, așază bucățile într-un castron, stropește cu oțet de vin. Acestea fiind făcute, acoperă bucățile de carne cu frunze de pătrunjel. Pune pe ele oăule tari, tăiate câte patru. Unii pun  piper în oțet și stropesc cu asta, respectiv presară piper pe carne.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 găini
  • 10 ouă
  • 1 legături de pătrunjel verde
  • 50 de mililitri de oțet de fructe
  • sare, piper

FEL PRINCIPAL: CARNE DE PORC CU SOSUL OASPETELUI

Carnea pe care vrei s-o prepari pune-o la fiert în apă sărată. Opărește frumos, apoi toarnă înapoi pe carne propria supă strecurată și lasă să se fiarbă bine. Între timp, fă sosul în felul următor. Într-o ulcea pune la fiert vin, atât cât să se potrivească cu cantitatea de carne. Pune în vin o bucată de pâine albă. Acestea trebuie fierte, apoi strecurate printr-o sită. Adaugă miere, struguri, migdale și stafide, mere și pere, acestea din urmă tăiate în felii subțiri. Mai pune piper, ghimbir și șofran și amestecă bine. Strecoară de pe carne și aruncă supa. Toarnă pe carne sosul cu condimente și lasă să fiarbă bine împreună.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 rațe (sau o gâscă mare sau un curcan)
  • 2 felii de pâine
  • 200 de mililitri de vin dulce
  • 100 de grame de stafide
  • 150 de grame de struguri fără sâmburi
  • 100 de grame de migdale
  • 50 de grame de miere
  • 2 mere acrișoare mari
  • 2 pere mari
  • piper, ghimbir, șofran

DESERT: PLĂCINTE CU PRUNE

Sparge prunele, scoate sâmburii și taie frumos, în bucăți mici. Adaugă piper, ghimbir și cuișoare, fă un aluat ca pentru tăiței și întinde-l bucăți rotunde cât palma. Pune prunele pe acestea și acoperă-le cu aluat, dar prinde-le de jur împreujur, să nu se desfacă. Trece-le apoi prin cadoț și apoi pune-le la prăjit în unt.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 500 de grame de făină
  • 3 ouă
  • apă
  • 10-15 prune mari, tăiate mărunt
  • 200 de grame de unt pentru rumenit
  • piper, ghimbir

*prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult