Take a fresh look at your lifestyle.

CÂRNAȚI ÎN SOS DE VARZĂ/ JUFĂ/ TORT DIN PEPENE GALBEN

4

APERITIV: CÂRNAȚI ÎN SOS DE VARZĂ

Pune la fiert cârnații, într-o oală în zeamă de varză. Pune alături frunze mărunțite si rădăcini tăiate în bucăți subțiri de pătrunjel și ceapă roșie mărunțită. Fierbe bine toate acestea. Poți să îngroși supa cu puțină făină. Dacă zeama de varză este prea sărată, mai adaugă apă. Pune piper și ghimbir și pune-le pe farfurii pe felii de pâine.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 kilograme de cârnați
  • 1 litru de zeamă de varză
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 3 cepe roșii
  • sare, piper, ghimbir
  • 10 felii de pâine țărănească
  • 20 de grame de făină (1 lingură cu vârf)

FEL PRINCIPAL: JUFĂ

Pune la fiert carnea de miel în apă cu sare și opărește. Pune alături și câteva felii de slănină și lasă să fiarbă împreună. Pune și câteva frunze de tarhon. Când s-a fiert, pune într-o oală mică niște vin bun, oțet, câteva ouă, puțină făină și amestecă bine. Pune și piper, ghimbir și șofran, apoi subțiază cu supa cărnii. Pune pe foc și lasă să dea în clocot și amestecă tot timpul. Carnea fiartă se pune într-un castron, iar sosul se toarnă peste carne, pentru că dacă-l vei turna pe lângă ea, se va brânzi. Dacă vrei să ai un sos alb o sa fie bine și fără șofran, dar să fie bine piperat.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2,5 kilograme de carne de miel (sau 1,8 kilograme de pulpă de porc sau 2 găini – aprox. 3 kilograme)
  • 200 de grame de slănină afumată
  • 2 linguri de tarhon din oțet
  • 150 de mililitri de vin alb sec
  • 2 linguri de oțet de pe tarhon
  • 3 gălbenușuri de ou
  • piper, ghimbir, șofran
  • 300 de grame din supa în care a fiert carnea

DESERT: TORT DIN PEPENE GALBEN

Decojește pepenele și scoate miezul galben în care sunt sâmburii. Apoi taie mărunt, așa cum tai de obicei merele. Pune-le într-o oală sau într-o tigaie, toarnă miere peste ele și sparge două sau trei ouă. Adaugă șofran, piper și ghimbir și fierbe-le în miere. Când s-au fiert, scoate-le să se răcească și presară-le cu stafide.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 1,5 kilograme de pepene galben
  • 150 de grame de miere
  • 3 ouă
  • piper, șofran, ghimbir

*prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult