Take a fresh look at your lifestyle.

VARZĂ UMPLUTĂ CU CARNE DE MÂNZAT/ GĂINĂ CU SOS DE PIPER CURAT/ PÂINEA BABEI

14

APERITIV: VARZĂ UMPLUTĂ CU CARNE DE MÂNZAT

Taie frumos varza sărată. Între timp, cu un cuțit de tocat, taie frumos și mărunt, și amestecă slănina cu carnea crudă de vacă. Pune piper, ghimbir și sare. Acestea fiind făcute, ia câte o îmbucătură de carne mărunțită și învelește-o în câte o frunză întreagă de varză. Dar, mai înainte, taie de pe frunze nervurile, aducă tulpinile. Așază-le în oală, împreună cu varza mărunțită și lasă se se fiarbă bine. Când s-au fiert, adaugă puțin vin și piper.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 verze medii
  • 1 kilogram de carne de mânzat
  • 250 de grame de slănină
  • sare, piper, ghimbir
  • 350 de mililitri de vin demisec

FEL PRINCIPAL: GĂINĂ CU SOS DE PIPER CURAT

Găina jumulită și curățată se pune la fiert întreagă, în apă sărată, dar se opărește la timpul potrivit. Pune alături de carne rădăcini de pătrunjel tăiate bucăți subțiri și frunze de pătrunjel. Sosul se face din ulei, unt, piper, ghimbir. Mai pune și câteva bucăți mici de slănină tăiate în bucăți mici și subțiri, 2 sau 3 căței de usturoi și doar după ce s-au fiert adaugă piperul, ghimbirul și câteva flori de nucșoară.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 găini
  • 4 rădăcini de pătrunjel
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 200 de grame de slănină
  • 8 căței usturoi
  • nucșoară, piper, ghimbir

DESERT: PÂINEA BABEI

Pune într-o oală sau într-un castron o jumătate de cupă de smântână. Încălzește puțin, sparge în ea vreo șase ouă de găină, pune șofran din belșug, drojdie de mărimea a două ouă, zahăr de trestie sau niște miere, să fie dulce, coacăze, sare cât se obișnuiește și amestecă aceste ingrediente. Pregătește făină albă, din care se fac clătitele. Ingredientele amintite mai sus amestecă-le cu făina, acoperă și lasă să dospească. Între timp, să fie foc în cuptor. Când cuptorul e încins și aluatul dospit, ia o oală, pune în ea cinci linguri de unt și toarnă aluatul dospit în această oală smălțuită. Acestea fiind făcute, pune oala în cuptorul încins și lasă să se coacă acolo.

  • 1 kilogram de făină albă
  • 700 de grame de smântână
  • 6 ouă
  • 1 praf de șofran
  • 50 de grame de drojdie
  • 200 de grame de zahăr de trestie sau 150 de grame de miere
  • 300 de grame de coacăze

*prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult