Take a fresh look at your lifestyle.

PÂINE PRĂJITĂ ÎN UNT/ PICADA/ MÂNCARE DE LAPTE ȘI TĂIȚEI ÎMPĂTURIȚI

6

APERITIV: PÂINE PRĂJITĂ ÎN UNT

Într-un castron, sparge două sau trei ouă de găină și bate-le bine. Taie pâine în felii de vreo 2 degete grosime, înmoaie-le în ouăle bătute și prăjește-le în unt încins.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 10 felii de pâine
  • 20 de ouă
  • 200 de grame de unt

FEL PRINCIPAL: PICADA

Trage pe frigare găina grasă și pune-i alături pe frigare și carne de porc sau de berbec și lasă să se frigă împreună. După ce s-au fript, taie găina în bucăți și pune-le într-o tigaie plată. Taie mărunt și amestecă pieptul de găină cu celelalte cărnuri, cu puțin pătrunjel verde și măghiran, iar apoi carnea mărunțită presar-o peste găina friptă. Toarnă peste ea supă de carne de vacă, zeamă de lămâie, oțet și vin. Pune deasupra niște felii de lămâie, piper, ghimbir și flori de nucșoară. Pune din nou la fiert și lasă să se fiarbă bine. Dar nu trebuie să aibă multă supă, doar cât să acopere găina.  

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 găini
  • 1 legătură de pătrunjel
  • Zeama de la 2 lămâi
  • 2 linguri de oțet de mere
  • piper, ghimbir, nucșoară

DESERT: MÂNCARE DE LAPTE ȘI TĂIȚEI ÎMPĂTURIȚI

Fă aluat de tăiței, întinde-l, apoi unge-l bine cu unt, ori cu pene, ori numai cu mâna. Apoi, împăturește aluatul, taie-l în bucăți mari și pune să se fiarbă în lapte dulce. Pune șofran și ghimbir.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 litri de lapte dulce
  • 1 kilogram de făină
  • 200 de grame de miere
  • 10 ouă
  • puțină apă
  • 50 de grame de unt
  • șofran, ghimbir

*prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult