Take a fresh look at your lifestyle.

DISILBER/ FICAT DE VIȚEL PRĂJIT ÎN UNT/ PERE FIERTE

13

APERITIV: DISILBER

Într-o tigaie sau într-un vas pregătit pentru prăjit pune apă și, când dă în clocot, sparge în ea niște ouă de găină, astfel încât să rămână întregi. Când cele 5-6 ouă s-au fiert, scoate-le unul câte unul, așează-le pe câteva felii de pâine și adaugă sare, unt și piper.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 20 de ouă
  • 10 felii de pâine
  • 100 de grame de unt
  • piper, sare

FEL PRINCIPAL: FICAT DE VIȚEL PRĂJIT ÎN UNT

Pune la fiert ficatul de vițel și opărește-l bine, să se curețe de sânge. După ce l-ai scos din apa fiartă, taie-l în felii, frumoase și subțiri. Sărează-l și lasă-l să stea o vreme în sare. Apoi, presară peste feliile de ficat puțină făină și pune-le la prăjit în unt, în care ai amestecat ceapă roșie. Când le duci la masă, scoate-le într-un castron, piperează și pune deasupra ceapă mărunțită și prăjită.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 kilograme de ficat
  • 50 de grame de făină
  • 100 de grame de unt
  • 800 de grame de ceapă roșie
  • sare, piper

DESERT: PERE FIERTE

Pune perele în foc până începe să li se ardă coaja. Apoi scoate-le, pune-le în apă rece și freacă-le ușor cu mâinile ca să poți să le cureți de coajă. Taie fiecare pară în 4 și pune bucățile la fiert în vin. Când fierb, adaugă piper, ghimbir, cuișoare și miere. Pune-le pe masă pe vreo două felii de pâine.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 10 pere medii
  • 500 de mililitri de vin alb dulce
  • 100 de grame de miere
  • 1 linguriță de amestecc de piper, ghimbir, cuișoare
  • 500 de grame de pâine

* prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult