Take a fresh look at your lifestyle.

OUĂ UMPLUTE, FRIPTE PE GRĂTAR/ PULPĂ DE VITĂ CU SOSUL COSAȘULUI/ PALATA

6

APERITIV: OUĂ UMPLUTE, FRIPTE PE GRĂTAR

Găurește ambele capete ale ouălor de găină și suflă conținutul într-o tigaie sau într-o oală. Prăjește oăule, dar nu tare de tot. Scoate-le, apoi amestecă cu frunze de pătrunjel mărunțite, precum și cu miere și piper. Umple cojile de ouă din  care ai suflat ouăle, cu acest amestec. Pune-le la fript pe grătar.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 20 de ouă
  • 50 grame de unt
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 lingură d emiere
  • 3 grame de piper
  • 6 grame de sare

FEL PRINCIPAL: PULPĂ DE VITĂ CU SOSUL COSAȘULUI

Pune carnea la fiert în apă cu sare. Fierbe-o bine și opărește-o. Într-o oală mică, amestecă în oțet o lingură de făină, ouă și usturoi pisat. Subțiază, turnând peste ea supă de pe carnea care se fierbe. Pune la foc în aceeași oală și amestecând continuu, să nu se brânzească, lasă să dea în clocot. Când a dat în clocot, toarnă în oală, peste carne. Toarnă prin strecurătoarea de supă, să nu pui și bucățile de usturoi. Apoi, pune carnea fiartă într-un bol și toarnă peste ea sosul. Unii pun și piper. Taie o felie de pâine, pune-o pe fundul bolului și pune-o astfel pe masă.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 1,5 kilograme de pulpă de vită
  • 0,50 ml oțet
  • 50 grame de făină
  • 3 ouă (gălbenuluri)
  • 3-5 căței de usturoi
  • 10 felii de pâine (de preferință, ușor rumenită în tigaie și unsă cu unt)
  • 3 grame de piper
  • 3 grame de sare

DESERT: PALATA

Pune la fiert laptele dulce, apoi lasă-l să se răcească. Pune într-o cană albușurile a 16 ouă de găină. Gălbenușurile pune-le separat și pregătește o cupă de lapte. Albușurile trebuie bătute bine, apoi turnate peste laptele fiert și răcit. La asta se mai adaugă zahăr și apă de trandafiri. Amestecă bine și pune la foc, amestecând tot timpul, până dă în clocot. Ține la distanță de flacără, să nu se afume. Toarnă într-un castron și se va închega. Presară stafide și migdale.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 litri de lapte
  • 16 albușuri de ouă
  • 200 de grame de zahăr de trestie
  • 10 ml apă de trandafiri
  • 50 de grame de stafide
  • 50 de grame de migdale

*prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult