Take a fresh look at your lifestyle.

VARZĂ ITALIENEASCĂ/ PEȘTE CU SOS LUTHER/ PLĂCINTE CU NUCI

2

APERITIV: VARZĂ ITALIENEASCĂ

Taie în bucăți varza nouă și pune-o la fiert în apă curată în care ai pus sare. Când s-a fiert, scoate-o într-un castron smălțuit și pune pe ea mult unt. Presară pe ea piper, acoperă cu alt castron și lasă așa, fără nicio zeamă, să se gătească în propriul abur.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2,5 kilograme de varză
  • 100 de mililitri de ulei
  • 150 de grame de unt
  • sare, piper

FEL PRINCIPAL: PEȘTE CU SOS LUTHER

Taie felii de slănină în fâșii subțiri. Prăjește slănina împreună cu cubulețe de pâine, până când devin crocante. Adaugă niște oțet bun, piper și ghimbir.  Între timp, fierbe peștele într-o altă oală, în apă sărată. Când s-a fiert, scoate peștele din zeama aceea, așează-l într-un castron, toarnă peste el sosul preparat și du-le la masă acoperit cu un alt castron.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 10 păstrăvi
  • 500 de grame de crutoane rumenite în slănină
  • 50 de grame de miere
  • 200 de grame de slănină

DESERT: PLĂCINTE CU NUCI

Fă aluat cu ouă așa cum se face pentru tăieței și întinde-l frumos. Între timp, sparge nuci, curăță de coajă și zdrobește miezul în mojar. După ce le scoți, pune-le la prăjit în miere și unt și scoate-le pe sită. Pune mixtura prăjită de nuci pe aluat, împăturește cum se fac plăcintele și pune la foc în cuptor. Dacă vei unge cu un aluatul în interior și în exterior, va fi mai gustos.

Ingrediente (pentru 10 porții):

Pentru aluat:

  • 700 de grame de făină
  • 5 ouă
  • apă, sare

Pentru umplutură:

  • 250 de grame de miez caramelizat de nucă
  • 100 de grame de miere

Pentru ungere:

  • 50 de grame de unt

*prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult