Take a fresh look at your lifestyle.

PIROȘTI/ FRIPTURĂ DE VITĂ CU MUST/ PILA

1

APERITIV: PIROȘTI

Taie niște brânză frumoasă și gustoasă, sparge în ea câteva ouă crude și amestecă bine cu o lingură. Dacă dorești, poți să aduagi niște mărar mărunțit. Între timp fă un aluat, întinde-l și taie-l în bucăți. Cu o lingură pune pe fiecare bucată de aluat întins câte o bucată de mixtură de brânză. Împăturește și taie cu un tăietor zimțat, pe fiecare jur împrejur. Aruncă piroștile în apă clocotită, lasă să fiarbă, apoi scoate-le, așează-le pe o tavă și pune unt pe ele. Dacă vrei, poți să presari pe ele miez de pâine rasă.

Ingrediente (pentru 10 porții):

Pentru aluat:

  • 800 de grame de făină
  • 50 de grame de drojdie (opțional)
  • 2 linguri de unt
  • 250 de mililitri de lapte
  • 2 ouă
  • sare

Pentru umplutură:

  • 350 de grame de brânză
  • 2 ouă
  • 1 lingură cu vârf de mărar
  • 50 de grame de unt

FEL PRINCIPAL: FRIPTURĂ DE VITĂ CU MUST

Frige carnea potrivită pentru o friptură, astfel încât să rămână zemoasă. Apoi taie carnea în felii, așează-le într-un castron, toarnă peste ele must cald și apoi presară hrean. Dacă nu ai must, fă vin cu miere, pune în el hreanul ras și toarnă asta peste friptură.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 kilograme de pulpă de vită
  • 500 de mililitri de must (sau vin, la care adăugăm 50 de grame de miere)
  • 150 de grame de hrean ras

DESERT: PILA

Pune la fiert în apă urluiala de orez și lasă să fiarbă la foc mic, până când boabele se umflă. În timp ce fierbe orezul, pune la înmuiat în apă caldă câteva stafide. Apoi pune într-o tigaie unt și miere și pune în asta orezul împreună cu stafidele. Apa de pe ele trebuie bine strecurată ca să le poți pune la prăjit. Presară-le cu scorțișoară și zahăr de trestie.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 1 kilogram de orez
  • 2 litri de lapte
  • 100 de grame de unt
  • 100 de grame de miere
  • 100 de grame de stafide
  • 1 liguriță de scorțișoară
  • 100 de grame de zahăr de trestie

*prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult