Take a fresh look at your lifestyle.

SUPĂ DE VIN/ POLIECA/ TORT DE MIGDALE

20

APERITIV: SUPĂ DE VIN

Pune la fiert până dă în clocot vin amestecat cu miere. Adaugă piper, ghimbir, șofran, stafide și smochine. Servește-l pe felii de pâine. Deasupra pune ouă prăjite, iar când o duci la masă pune și migdale.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 3 litri de vin demidulce
  • 50 de grame de miere
  • 100 de grame de stafide
  • 200 de grame de smochine
  • 10 ouă pasate
  • 100 de grame de migdale zdrobite

FEL PRINCIPAL: POLIECA

După ce carnea de vacă a fost friptă în mod obișnuit, tai-o în bucăți lungi și așează-le într-un castron peste felii subțiri de pâine. Toarnă pe ele supă de carne de vacă iar deasupra presară ceapă roșie tăiată mărunt.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 kilograme de carne de vită
  • 5 cepe roșii
  • 10 felii de pâine rumenită

DESERT: TORT DE MIGDALE

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 400 de grame de migdale
  • Apă de trandafiri
  • 240 de grame de zahăr de trestie
  • 100 de grame de făină
  • 5 gălbenușuri de găină
  • 50 de grame de unt
  • sare

*prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult