Take a fresh look at your lifestyle.

SUPĂ DE BERE/ CARNE DE PORC CU SOS BORȘPOR/ GOGOȘI CU PERE

7

APERITIV: SUPĂ DE BERE

Pune bere la fiert până dă în clocot. Sparge într-un vas unul sau două ouă, amestecă-le bine cu bere rece, apoi subțiază cu bere caldă. Pune sare și servește, presărând amestecul cu cuburi de pâine tăiate din felii de pâine prăjite în unt. Dacă vrei, în loc de ouă pune smântână.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 3 litri de bere
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 250 de grame de smântână dulce
  • crutoane din 500 de grame de pâine albă fără coajă
  • 70 de grame de unt

FEL PRINCIPAL: CARNE DE PORC CU SOS BORȘPOR

Feliază slănină, așa cum se taie pentru salată, și pune să se prăjească. Între timp, curăță căței de usturoi. Aceștia trebuie zdrobiți și amestecați cu oțet. Pune toate acestea la fiert. Adaugă piper și ghimbir. Toarnă în untura topită din slănină și pune pe masă. Taie friptura în bucăți și pune-o astfel într-un castron.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 2 kilograme de ceafă de porc
  • 250 de grame de slănină afumată
  • 10 căței de usturoi
  • 2 linguri de oțet de fructe
  • sare, piper, ghimbir

DESERT: GOGOȘI CU PERE

Pune într-o oală lapte dulce, scoate gălbenușul de la câteva ouă și albușul pune-l la o parte. Pune astfel încât să fie atât lapte cât gălbenuș. Pune asta în făină și amestecă bine. Pune și o linguriță de drojdie și lasă să devină destul de îngroșată. Acoperă oala cu o bucată de pânză și pune la un loc cald. Când s-a dospit, aruncă bucăți în unt încins. Când s-au prăjit, scoate-le cu un bețișor. Trebuie să se umfle frumos și vor fi moi. Scoate-le pe o tavă și stropește cu niște miere.

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 800 de grame de făină
  • 400 de garme de lapte
  • 50 de grame de drojdie
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 150 de grame de miere
  • sare

*prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult