Take a fresh look at your lifestyle.

Ritualuri gastronomice la curtea principelui Bethlen Gábor

11

GUSTURI DE DEMULT identifică lianturile care unesc cele două comunități majoritare, din orașul european în care proporția etnică dintre două etnii este cea mai apropiată. Proiectul acesta este un omagiu adus celor care au făcut Târgu Mureșul mândru, un proiect prin care generațiile viitoare vor avea la dispoziție mărturii adevărate despre trecutul nostru identitar.

În luna aprilie 2021, municipiul Târgu Mureș a celebrat 405 ani de când a fost ridicat la rang de Oraș Liber Regesc, prin ordinul privilegial emis de principele Bethlen Gábor. Cu această ocazie, la Târgu Mureș a fost dezvelită statuia Principelui, moment în care am realizat că moștenirea culturală și istorică a perioadei de domnie a acestuia nu este suficient cunoscută.

Dincolo de disputa statuilor, trecem prea des pe lângă aceastea, fără a ști ce au făcut cu adevărat pentru cei care suntem astăzi, oamenii de pe socluri. Ne propunem un exercițiu identitar care aduce în actualitate importanța lui Bethlen Gábor și a perioadei istorice pe care a dominat-o, în istoria și evoluția municipiului Târgu Mureș.

Târgumureșenii trebuie să fie conștienți de importanța epocii Bethlen în istoria orașului și vor afla că ridicarea în rang administrativ a urbei i s-a datorat, în principal, lui Borsos Tamás de Ozd, unul dintre cei mai importanți diplomați de carieră ai principatului. Acesta a fost trimis de Bethlen la Înalta Poartă, ca ambasador al Principatului. Borsos Tamás a fost unul dintre cei trei delegați princiari, care au negociat în 1615, în numele lui Bethlen Gábor  tratatele de la Viena și Nagyszombat (Trnava). Pentru că activitatea diplomatică a lui Borsos a adus recunoașterea, de către Arhiducatul Austriei și Regatul Ungariei, a deciziei Parlamentului de la Cluj de numire a lui Bethlen ca principe al Transilvaniei, una dintre recompensele acordate lui Borsos a fost ridicarea Târgu Mureșului, așezarea pe care acesta a condus-o, de la rangul de târg, la rangul de oraș.

Prin edictul respectiv, pe lângă conferirea titlului de Oraș Liber Regesc, Târgu Mureșul și-a câștigat și denumirea de astăzi Târgu Mureș/Marosvásárhely. Prin acest document capital, noul oraş primea dreptul de a-şi construi ziduri şi bastioane de apărare. De asemenea, noul oraș avea să câștige privilegii în privința autonomiei administrative, fiscale şi juridice.

În succesiunea și datorită domniei lui Bethlen Gábor, Târgu Mureșul a crescut ca un centru urban unde s-au născut premiere recunoscute astăzi ca elemente unice ale orașului, la nivel național și universal. Ca un omagiu adus Principelui, cu ocazia împlinirii a 440 de ani de la nașterea acestuia și a 405 ani de când a ridicat Târgu Mureșul la rangul de Oraș Liber Regesc, ne propunem să revitalizăm și să repunem pe harta gastronomică locală, regională, națională și europeană a meniurilor și ritualurilor culinare din Târgu Mureș, în perioada domniei lui Bethlen Gábor și după aceasta.

Gastronomia este o sursă importantă a identității comunitare, iar turismul gastronomic se definește, tot mai mult, ca element unic în industria de travel, prin care oamenii cumpără circuite speciale doar pentru a experimenta tradiții, gusturi și savori. Este un pas și o mână întinsă celor care doresc să  cream o identitate gastronomică a municipiului Târgu Mureș.

Aflați, în acest proiect, că prima carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost scrisă la Târgu Mureș, de Sofia Tofeus, soţia preotului reformat din Târgu Mureş, József Felfalusi, care trăiau în casa parohială din Cetatea Medievală a Târgu Mureșului. Sofia a devenit, astfel și prima femeie din Transilvania, dar și de pe întregul actual teritoriu al României, căreia i s-a tipărit o carte. În plus, tot de la Târgu Mureș a pornit și prima rețetă de pâine de pe teritoriul actual al României, care se găsește la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, locul unde se află și acum cartea de bucate copiată în anul 1773 din manuscrisele Sofiei Tofeus.

Acest meniu este o mărturie. Nu este un reţetar destinat aristocraţiei sau nobilimii, ci o redare a preparatelor și a felului în care mâncau oamenii de atunci. Sunt mâncărurile servite la mesele păturii de mijloc din Transilvania, adoptate în scurt timp și în bucătăria ţărănească.

Este o parte din cartea noastră de vizită și relatarea unei borne din istoria Târgu Mureșului. Poate odată, noi, dar și cei care ne vizitează, vom avea răgazul de a poposi cu ochii peste aceste rânduri și cu mintea la vremurile care ne-au făcut ce suntem astăzi.

(foto: MNG)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult